Nume de localitati – Litera cu litera

Auzisem cândva că Băile Balvanyos ar fi singura localitate al cărui nume conține litera Y. Curios dacă mai sunt astfel de anomalii, am compilat câte o hartă pentru toate literele alfabetului (plus una pentru cifre și pentru cratimă). Iată câteva observații interesante:

  • Y – Bálványos nu apare pentru că are o populație de 0 (e doar stațiune), în schimb există alte 2 sate cu litera „i-grec” în nume: Ady Endre în județul Satu Mare și Saligny în Constanța
  • Q și W – fiind folosite doar la cuvinte străine, nu apar în nume de localități
  • K – sunt 10 localități cu această literă, mulțumită lui Mihail Kogălniceanu și a obiceiului de a denumi localități după personaje istorice
  • X – Majoritatea sunt de asemenea fie nume de personalități istorice (Axente Sever, Alexandru Vlauță, etc.) fie variațiuni pe numele de Alexandru (Alexeni, Alexandria, etc.)
  • Singurele cifre care apar sunt 1, 2 și 3. Este vorba de localitățile „23 august” (în Caraș, Constanța și Mehedinți), 1 Decembrie (în Ilfov și Vaslui), Colonia 1 Mai (Brașov), 2 Mai (Constanța) și Mila 23 (Tulcea)

și ca o notă suplimentară, Î și  au fost tratate împreună, fiind două simboluri pentru același sunet, diferențiindu-se prin poziția lor în cuvânt (marginal sau interior).

Gif-ul:
ABC

Cadru cu cadru:
All-ABC

Frecvența fiecărei litere:
Litera

Hărți realizate în QGIS, gif în GIMP și grafic în LibreCalc

2 thoughts on “Nume de localitati – Litera cu litera”

Leave a comment