Harta socialistã a judetului Saac

Un exercițiu de imitație pe care doream să-l întreprind de ceva vreme. Există un stil de hărți ale județelor Republicii Socialiste România (link exemple), create cândva între 1968-1981, și de când am aflat de existența fostului județ Saac (sau Săcuieni), am zis că și acest județ merită o astfel de hartă, deși a fost desființat în 1829 1845.
Judetul Saac stil 60s
Având în vedere că fostul județ Saac a fost împărțit între Prahova și Buzău, orașele de pe teritoriul său au rămas destul de subdezvoltate. Orașul Mizil este cel mai mare, la 14.000 de locuitori, și nu există nici un municipiu. Judecând după poziția geografică și căile de comunicare rutiere, aș zice că orașul Urlați – azi pe la 10.000 de locuitori – ar fi fost într-o poziție mai bună să se dezvolte și să preia funcția de reședință de județ.

În ceea ce privește județele vecine, am păstrat județele existente în perioada interbelică. Și pentru că „Județul Trei Scaune” sună mai mișto decît „Covasna”.

Realizat în QGIS

6 thoughts on “Harta socialistã a judetului Saac”

  1. Doar două observații pentru această idee simpatică: În numărul din 22 decembrie 1844 al Gazetei oficiale, a apărut următorul articol „Județul Saac se desființează de la 1 ianuarie 1845”. La 1829, el încă exista.
    Apoi, limita către Buzău trebuie trasă mai spre vest; Cozieni și Bălănești erau în plaiul Pârscovului, iar valea superioară a Săratei făcea parte din plasa Sărata.
    Respect pentru Trei Scaune!

    Like

    1. Am corectat anul. Era inveitabil să existe erori și la contur, mai ales că cea mai exactă limită găsită a fost asta: http://i.imgur.com/QiDrTZD.jpg
      pe care am georeferențiat-o cumva. Nici de limita sudică nu sunt 100% sigur.

      Orice informație în plus pe care o ai este binevenită. 🙂

      Like

Leave a comment