Localitati cu nume de personalitati

Există o serie de oiconime (nume de așezări umane) care, fiind nume de persoane, se potrivesc ca nuca-n perete pentru a denumi localități. Nu mă refer la nume de tip Petrești sau Mihăileni sau chiar Hristoforovca, care fac trimitere la vreun fondator, fie el țăran sau boier, ci la nume de tip Ion Popescu, luate pur și simplu și date unor localități, în ideea în care Popescu e un personaj important al istoriei naționale. Există o artificialitate în genul ăsta de oiconim, la fel cum există nume de tip „Unirea”, „1 decembrie” sau „Pervomaiscoe” („1 mai” pe rusește, întâlnit dincolo de Prut), mai rare la noi, dar mai frecvente în Moldova.

De curiozitate, am ilustrat atât distribuția acestor gen de nume, cât și frecvența lor. Mai jos se pot vedea cele mai frecvente 25 de astfel de nume, iar pentru graficul complet dați click aici. Domină personajele centrae din cărțile de istorie națională.
25Și distribuția lor în teritoriu e interesantă. Se pare că principalele zone cu astfel de denumiri sunt Dobrogea și Bărăganul, urmate de părțile centrale ale Moldovei de dincoace de Prut, dar sunt surprinzător de puține în Ardeal. E de înțeles oarecum de ce Dobrogea și județul Brăila au multe astfel de denumiri, având în vedere că multe localități aveau nume turcești, datorate stăpânirii otomane directe. Nu sunt sigur de ce Ialomița și Călărași sunt în aceeași situație, dar e posibil să se datoreze unor eforturi de a întemeia localități noi în perioada modernă, zona fiind probabil slab populată.

Pe de altă parte, sunt puține nume de personalități istorice în Republica Moldova, dar, cum e menționat și în acest articol impulsiv, sunt multe cu caracter „ideologic” ce fac trimitere la trecutul sovietic: „Sovietscoe”, „Lenin”, „Crasnoarmeiscoe” (Armata Roșie), „Crasnîi Octeabri” (Octombrie Roșu) sau, preferata mea, „Crasnaia Besarabia” (Basarabia Roșie), ultimele două dincolo de Nistru.

Merită menționate și cele mai cunoscute exemple din România de orașe botezate după personalități comuniste. Orașul Ștei era cândva „Dr. Petru Groza”, Onești era „Gheorghe Gheorghiu-Dej” și, cireașa de pe tort, orașul Brașov care în anii 50 era „Orașul Stalin”, iar imediat lângă, aveam „Poiana Stalin”. Și sectoarele Bucureștiului au avut denumiri la fel de frumoase, inclusiv un sector „V. I. Lenin” (vezi articolul de pe Rezistența Urbană).
Maps

Lista localităților care au avut nume de persoane, dar care între timp au fost schimbate a fost întocmită în mare parte folosind datele din Decretul nr. 799 din 1964 privind schimbarea denumirii unor localități. „Lascăr Catargiu”, „Filimon Sîrbu”, „I.C. Frimu” și „Fotin Enescu” au fost marii perdanți ai acelui val de redenumiri.

Programe folosite: Excel, QGIS și Inkscape.

Vezi și: Nume de cinematografe și Nume de străzi redenumite

3 thoughts on “Localitati cu nume de personalitati”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s