Romania: Nume de strazi

Inspirat de un grafic cu cele mai frecvente 50 de nume de străzi în SUA, am decis să fac ceva similar pentru România.

Norocul face ca Autoritatea Electorală Permanentă să aibă centralizarea secțiilor de votare din țară, iar cele din mediul urban conțin o listă a străzilor arondate (în mediul rural mai rar, deoarece de multe ori avem doar o secție pe sat, așa că enumerarea străzilor e redundantă). Prin câteva mișcări abile de Excel (eliminat duplicate, comasat duplicate cu „î/â”, eliminat cuvintele „strada…”, „calea…”, etc.) am obținut o listuță interesantă și utilă, și apoi niște grafice pe măsură.

Cea mai populară denumire de arteră este, oarecum previzibil, poetul Mihai Eminescu, fiind singurul prezent în numar mai mare de 200, atât cu prenumele sub forma Mihai cât și  Mihail.

De menționat și faptul că numele lui Cuza apare atât în forma „Cuza Vodă” (locul 52), cât și „Alexandru Ioan Cuza” (locul 67). Dacă aș fi luat împreună cele două variante, domnitorul „micii uniri” ar fi sărit pe locul 8.
Graf55Între primele 55, peste o treime sunt personalități istorice, și încă un sfert denumiri de plante (flori, respectiv arbori). Pentru o variantă cu străzile denumite după personalități istorice scoase în evidență, click aici.

Pentru grafice similare cu primele 120 de nume de stradă, click aici și aici.

Transilvania vs. Vechiul Regat
Grafic regional

O comparație a celor mai frecvente 30 de nume pe cele două macro-regiuni istorice. Imediat vedem că Eminescu e în pole-position în ambele zone.

Observăm niște variațiuni normale, precum faptul că eroi locali gen Avram Iancu sau Horea, Cloșca și Crișan sunt pe poziții mai bune în Ardeal, iar „Mărășești” și „Oituz” sunt mai sus în Regat.

Ce e interesant e poziția bună în Ardeal a lui Tudor Vladimirescu (revoluționar oltean, pe locul 3) și mai ales a lui Nicolae Bălcescu (revoluționar bucureștean, pe locul 2, chiar mai bine ca-n Regat), dar și poziția bună a lui Gheorghe Doja în afara arcului carpatic (revoluționar secui, locul 29).

De altfel Gheorghe Doja e de departe cel mai popular nume al unei personalități maghiare. În Ardeal, următorii sunt Petőfi Sándor și Ady Endre, taman pe locurile 95, respectiv 105, și, spre deosebire de Doja, cu numele neromânizat.

Județul Bihor
BihorÎn județul nostru Eminescu cade pe locul 7, cel mai popular nume fiind acela al „Republicii”, inclusiv strada principală a municipiului reședință de județ. O altă particularitate locală e scorul bun al străzii „Crișului” – că doar e-n Crișana – și „Ady Endre” – pentru că minoritate maghiară semnificativă.

Tipuri de artere
Tip drumPeste 85% din arterele urbane poartă numele sub forma „Strada X”. Trebuie să mai menționez că e prima oară când aud de „stradelă”, iar faptul că „Fundătura…” e mai răspândită decât „Bulevarul…” a fost o reală surpriză pentru mine.

Au fost analizate în total 103 municipii și 217 orașe. Adică toate.

2 thoughts on “Romania: Nume de strazi”

Leave a comment