2014: Averile candidatilor

După cum știm, legea obligă candidații să depună declarații de avere în momentul în care se înscriu în cursa electorală. Deși sunt ușor de găsit, pe saitul BEC, modul de prezentare face dificilă compararea datelor de acolo. Un tabel cu 10 terenuri mici poate lăsa impresia că un candidat X e mai bogat decât un alt candidat Y, cu un singur teren în tabelul din declarație, deși acel unic teren poate fi de 5 ori mai mare decât cele 10 însumate ale candidatului X. Din acest motiv am creat o serie de hărți ce ajută la o comparare vizuală rapidă a datelor din aceste declarații.

Poziționarea candidaților pe hartă s-a făcut în funcție de locul nașterii, mai puțin la Elena Udrea, mutată mai spre sud pentru nu se suprapune cu elementele aferente lui William Brânză, și candidații bucureșteni, care au fost tratați separat în dreapta.

Terenuri

Harta 1:Terenuri. De menționat că e vorba de o comparație a suprafețelor, nu a valorii terenurilor. Iese în evidență Elena Udrea, ce are peste 42 de hectare de terenuri agricole în județul Călărași, și, în mai mică măsură, Teodor Meleșcanu, la categoria „păduri”.

Cladiri

Harta 2: Clădiri deținute. Din nou, o comparație a suprafețelor. La fel ca mai sus, la proprietățile deținute în cotă-parte sunt calculate doar cotele titularului. De exemplu la o casă de 100mp unde candidatul are o cotă parte de 1/4, s-a luat în calcul doar 1/4 din suprafață, adică 25mp.

De remarcat și absența candidaților Mirel Mircea Amariței și Corneliu Vadim-Tudor de pe primele două hărți, ei neavând terenuri și clădiri în nume propriu.

Conturi

Harta 3. Activele financiare, însumate în euro. Călin Popescu-Tăriceanu domină în această categorie, cu aproape 600.000 € în diverse conturi, depozite și fonduri.

Pentru convertire am folosit ratele date de Google în 26.09.2014, și anume 4,4061 lei/euro, 1,2717 dolari/euro, 0.7809 lire sterline/euro și 1,2073 franci elvețieni/euro (cel puțin cred că e vorba de franci, fiindcă abrevierea folosită de Teodor Meleșcanu era „Sfr” [sic!] – de la „Swiss franks” presupun – în loc de codul CHF). De asemenea am asimilat asigurarea de viață a Monicăi Macovei cu categoria 3 de active „fonduri de investiţii sau echivalente, inclusiv fonduri private de pensii sau alte sisteme cu acumulare”.

Diverse

Harta 4: Activele de mai sus, comparate cu bunurile de valoare deținute (bijuterii, tablouri, etc.) precum și datoriile. În timp ce Dan Diaconescu domină la capitolul bunuri, având în posesie bijuterii în valoare de 400.000 €, iar Tăriceanu, cunoscut pasionat de mașini de epocă, la numărul de autoturisme deținute, în ceea ce privește datoriile, William Brînză este fruntaș, având datorii în valoare de 650.000 €.

VenituriHarta 5: Veniturile anuale pe familie (candidat+soț/soție, unde e cazul). Există 6 candidați necăsătoriți și 8 căsătoriți. În cazul celor căsătoriți, în două gospodării domină veniturile soției (Victor Ponta și Gheorghe Funar), în 5 veniturile soțului, și într-unul singur veniturile sunt relativ egale (Klaus Iohannis).

Primii în această categorie sunt Elena Udrea, unde avem la „alte venituri” suma de 460.000€, reprezentând „sulta conform actului de partaj […]” și William Brînză, care realizează 19.125 €/lună (adică aproape 230.000 €/an) din chiriile unor societăți comerciale.

Pe ultimul loc este Dan Diaconescu, ce declară un venit net de 18.000 lei/an ( adică 4.085 €/an), dar e posibil ca ceilalți să fi declarat venitul brut, deci suma lui Dan Diaconescu să fie mai mică cu vreo 50% (estimare ex burtis, că nu mă pricep la contabilitate).

Pe lângă cele de mai sus, mai exista capitolul „Plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate”, însă, fiind vorba de un subiect la care nu mă pricep, nu m-am încumetat să încerc să compar date.

Datele au fost culese manual de mine, din declarațiile de avere depuse la Biroul Electoral Central, iar hărțile au fost realizate toate în QGIS cu un pic de post-producție în Inkscape.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s