Romania: ovine, caprine, bovine si porcine

Am dat peste niște date interesante de la ANSVSA, și anume, numărul ovinelor, caprinelor, bovinelor și porcinelor pe fiecare localitate din România (și de aici, bien sur, am extras și datele pe comune/orașe).

La ovine observăm două lucruri interesante: pe de o parte o lipsă destul de marcantă a acestor animale în Oltenia și Muntenia, cu excepția Bărăganului, și pe de altă parte o prezență puternică a turmelor de oi în sudul Transilvaniei (de unde și imaginea arhicunoscută a „ciobanului sibian”) precum și în Câmpia de Vest și Dobrogea-Bărăgan.Ovine_MÎn ceea ce privește caprinele, se pare că ele există în număr mare în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, precum și în Dobrogea, Sudul Moldovei și Bărăgan.
Caprine_MBovinele par să fie animale foarte răspândite în zonele depresiunilor intramontane, în special în nordul și centrul Carpaților Orientali, dar și în județul Brăila și comunele din Delta Dunării.Bovine_MPorcinele în schimb se distribuie relativ uniform pe teritoriul țării. Se observă însă o defalcare inegală a capetelor de porcine pe gospodărie, în Oltenia, Muntenia și Moldova-fără-Bucovina fiind mult mai răspândite curțile cu 1-2 porci.Porcine_MȘi ca o sumă a hărților de mai sus, două hărți cu animalul dominant pe fiecare unitate administrativ-teritorială, respectiv, pe fiecare localitate. Datorită numărului mic de ovine, și mare de caprine, Oltenia și Muntenia prezintă o imagine mult mai pestriță decât restul țării, unde oaia este rege, poate cu excepția munților Apuseni și a vestului județului Suceava.Dominant_MUltima hartă: versiune pentru daltoniști.

Hărți realizate în QGIS și inkscape.

Date de pe data.gov.ro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s