Biserica Ortodoxã Greacã a întregii Africi

În secolul V, în urma Conciliului Ecumenic de la Calcedon, Patriarhia Alexandriei (una din cele 5 biserici creștine mari din primele secole ale erei noastre, alături de Roma, Constantinopol, Antioh și Ierusalim) s-a rupt în două. Pe de o parte Biserica Coptă – de care țin azi majoritatea creștinilor de rit oriental din Africa, în special cei din Egipt și Etiopia – , ce oficia slujba în limba locală (coptă) și care nu a acceptat hotărârile conciliului, și Biserica Greacă, de limbă liturgică greacă, și în comuniune cu celelalte biserici ortodoxe, precum cea de la noi.

Harta de mai jos e inspirată de o hartă similară a Bisericii Romano-Catolice, iar datele sunt luate de pe Wikipedia, OrthodoxWiki și site-ul Patriarhiei. Unele informații au fost imposibil de găsit așa că anumite limite administrative sunt aproximative, cum ar fi cele ale:

  • (arhi)episcopiilor de pe teritoriul Egiptului: se menționează doar principalele orașe aparținătoare
  • episcopiei de Burundi și Rwanda: se menționează că includ „o mare parte din estulRep. Dem. Congo”. În acest sens am inclus și provinciile Kivu de Nord și Sud, dar e posibil să fie incluse și altele.
  • arhiepiscopiei de Mwanza care include „Tanzania de Vest”. Am inclus provinciile menționate într-un document de pe site-ul episcopiei ce detaila activitățile misionare din ultima vreme, dar e posibil ca jurisdicția ei să fie mai mare.

Un detaliu interesant e faptul că numele orașului Dar-es-Salaam e tradus în greacă sub forma „Irinopolis” (Orașul Păcii).

OrthodoxAfricaCreat în Inkscape, pornind de la o hartă de pe Wikimedia Commons.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s