Limbile minoritatilor: Legea lui 20%

Una din legile care a intrat iar în atenția lumii – datorită sentinței cu plăcuțele de la Cluj – este cea a administrației publice locale (215/2001), și anume părțile care conferă drepturi lingvistice minoritățior naționale (inscripții și informații biligve). Merită evidențiată o problemă ciudată a acestei legi: prezumția că „20% etnia X” înseamnă și „20% limba maternă aferentă etniei X”, adică o lege pe probeme lingvistice gândită în termeni etnici.

Prezumția duce la situații interesenta: șapte comune unde avem peste 20% vorbitori de limbă maghiară (grație șvabilor sau romilor maghiarofoni), deși nu toți sunt etnici maghiari, prin urmare nu există facilități în limba maghiară, sau situația opusă, a comunei Tileagd din Bihor, unde avem drepturi lingvistice din cauză că numărul etnicilor maghiari depășește pragul legal de o cincime, cu toate că există mai puțin de 20% vorbitori nativi de maghiară.
Maghiari_20_fTotuși, dacă în cazul maghiarilor/maghiarofonilor sunt puține unități administrativ-teritoriale ciudate, în cazul romilor, populație puternic asimilată lingvistic, situația e destul de bizară. Din 138 unități administrativ-teritoriale unde limba romă este (sau ar trebui să fie) utilizată în administrația publică, doar în 47 există peste 20% care și-au declarat limba maternă ca fiind romaní. Există 91 de comune și orașe unde limba romani e sub 20%, de multe ori lipsind cu desăvârșire.

Romi_20_f

Și dacă tot suntem la legea lui 20%, haideți să facem un exercițiu de imaginație. Să ne imaginăm că România nu are limbă oficială la nivel național, ci lucrurile se decid la nivel local: etnia ta are 20% din populația comunei/orașului, ai dreptul să folosești limba maternă. Un fel de egalitarism radical între toate etniile țării. Iată care ar fi unităție administrativ-teritoriale în care limba română n-ar avea statut oficial în acest caz:
Romani_20_f

Hărți create în QGIS+Inkscape.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s