Blog: Tiparituri romanesti

„Tipărituri românești” e un blog istoric cu diverse documente scanate (și traduse) ce au legătură cu românii. De curiozitate, am făcut o analiză a anilor ce apar în titlurile postărilor, așa cum sunt ele centralizate în această pagină. Am luat toți anii care apar, și i-am grupat pe decenii.

Se observă 3 perioade generale:

* până în prima jumătate a secolului 14 (punctul 1), care, în mod interesant, coincide cu momentul întemeierii Moldovei și Tării Românești, perioadă cu puține documente, de factură occidentală.

* între 1340-1740 (punctul 2), aproximativ perioada domniilor pământene în principate. Documente mai multe, cu ușoară creștere în secolul 17.

* perioada 1740-1880 (punctul 3), perioada cea mai bogată în documente. Vorbim, grosso modo de perioada fanariotă în principate, habsburgă în Ardeal, respectiv epoca modernă timpurie, cam până imediat după unirea lui Cuza și trecerea la alfabetul latin.

TipdeceniiCum însă unele titluri din listă conțineau doar secolul în care a fost redactat documentul, am grupat anii de mai sus în calupuri de câte un veac, și am adăugat și această informație. Secolul 19 este de departe cel mai bogat, și în același timp mai exact ca datare (scad, față de secolul precedent, tipăriturile datate aproximativ: „secolul XIX”).
TipsecolGrafice realizate în Excel. Date adunate cu un mic script python.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s