Prezidentiale 2014: Oradea – Turul 2

Și după turul I, a urmat invariabil și turul II. Începem, din nou, cu datele generale legate de vot:
Prezenta2Per ansamblu, distribuția e cam aceeași, dar peste tot cam cu 10% mai mare, cu maxime la secțiile 122-123 (centru), și 42 (str. Universității). Diferit față de turul I e faptul că minima s-a mutat de pe Calea Clujului în zona sudică a Orașului Nou (intersecție Decebal cu Sucevei) și s-au mobilizat puternic alegătorii din sudul Ioșiei, cartierul Europa și zona de case Cantemir – Muntele Găina.
Liste2Votul pe listele suplimentare este în linii mari la fel ca acum două săptămâni (maxima la Universitate), dar de data asta se evidențiază și secția de vot de lângă gară.
Urna2La votul cu urna mobilă, din nou, fruntașe sunt secțiile de vot unde pot face cerere cei din Penitenciarul Oradea, și procente mari se mai observă la secții de lângă spitale (zona străzii Magheru, pe Spitalului sau secția aceea din Rogerius, în imediata vecinătate a Spitalului de Copii). În schimb secția de vot de pe deal cu vot la urna mobilă de peste 10% este cam departe de Spitalul TBC, așa că explicație este probabil alta.

Și să vedem situația finaliștilor:
Iohannis2Klaus Iohannis a fost, desigur, câștigătorul, cu scor foarte bun în zona centrală (excepție cele două secții menționate anterior), la Universitate, pe dealuri, în Episcopia și Podgoria, dar și în capătul Căii Clujului. De remarcat că scorul minim din Oradea (53,8%) e foarte aproape de scorul mediu (54.4%) obținut la nivel național, și faptul că cel mai mic scor este mai mare de 50% înseamnă că sibianul a câștigat în absolut fiecare secție de vot din Oradea.
Dif_Tur_Iohannis2El a acumulat mai peste tot minim 20 de puncte procentuale în plus față de primul tur, dar pe alocuri cifra a ajuns la peste 50 de puncte. Nu e tocmai coincidență faptul că distribuția zonelor de unde Iohannis a câștigat multe voturi în plus în al doilea tur seamănă izbitor de mult cu distribuția voturilor maghiare din primul tur. Electoratul maghiar a migrat masiv spre Iohannis din motive destul de evidente (e ardelean și e minoritar) pe lângă faptul că oricum acest electorat are o lungă istorie de vot anti-„candidat PSD”. De altfel, județul cu cel mai bun scor pentru candidatul sas a fost Harghita, Sibiul nativ fiind abia pe locul doi.

Și apropo de locul 2, iată distribuția voturilor lui Victor Ponta:

Ponta2Similar cu primul tur, scor mare în zona Velența-Seleuș-Calea Clujului, în Ioșia și unele zone din Nufărul, dar și în cartierul Europa, bulevardul Dacia. Cele mai mici scoruri s-au înregistrat în Episcopia și Podgoria, zone preponderent maghiare.
Dif_Tur_Ponta2

Față de primul tur, Ponta a reușit în general să-și mărească scorul cu până la maxim 10 puncte procentuale. Doar într-o singură secție a reușit candidatul PSD să obțină un scor cu peste 10 puncte mai mare, iar în mai multe secții scorul obținut în al doilea tur a fost mai mic decât în primul. Probail asta se datorează prezenței mai mari la vot, oamenii mobilizați în plus fiind în general mai degrabă anti-PSD.

Vezi și: Oradea – Turul I.

Hărți create cu QGIS și retușate în Inkscape (titlu, legendă, etc.).

2 thoughts on “Prezidentiale 2014: Oradea – Turul 2”

  1. Foarte de apreciat munca dumneavoastra. Ati reusit sa faceti hartile doar cu munca la birou sau a fost nevoie si de ceva ‘foot work’? Ma incearca gandul sa realizez niste harti similare pentru Braila, pentru lucrarea mea de dizertatie in stiinte politice.

    Like

    1. Mulțumesc de apreciere.

      În linii mari am folosit Google Maps, deoarece reușește să aproximeze suficient de bine numerele de casă. A fost totuși o zonă de blocuri unde a trebuit să fac o plimbare pe teren, că Google dădea niște rateuri majore, și era peste puterea mea de intuiție să deslușesc ce unde era.

      Aș fi foarte interesat să văd ceva similar și pentru orașul Brăila.

      Like

Leave a comment