Judetul Lovistea si turul 1

Până BEC termină de numărat voturi și ajunge să pună la dispoziția publicului date din al doilea tur, să revenim un pic la turul 1 și regiunea Olteniei. Nu despre fraude vorbim, ci despre un județ care azi nu mai există: județul Loviștea.

Cine a aruncat o privire peste harta voturilor din turul 1 defalcat pe comune a putut să observe că în sudul țării, aproape fiecare unitate administrativ teritorială era colorată în roșu, dând fruntaș Partidul Social-Democrat, cu câte un pixel oraș/sat albastru ici-colo. Singura excepție a fost „Țara Loviștei”, care în secolul al XVII-lea forma un județ propriu, fiind ulterior absorbit de județul Vâlcea.

Lovistea

Depresiunea Loviștei face legătura dintre Sibiu pe de o parte, prin pasul Turnu-Roșu, și Râmnicu-Vâlcea pe cealaltă, prin pasul Cozia, și e posibil ca proximitatea geografică față de orașul lui Klaus Iohannis să fie responsabilă de scorul „de dreapta” de aici. Sau pur și simplu loviștenii sunt mai ocoși.

Lovistea17
Județul Loviștea în Țara Românească a secolului 17

De altfel, nu e un lucru neobișnuit să vezi vechi hotare în hărțile cu distribuția voturilor, și oricât s-au dat comentatorii de ceasul morții că e diferență mare între Ardeal și Regat, acea diferență a existat mereu. Vezi: „Ungaria Mare și prezidențialele române

Un alt județ din sud de care probabil n-ați auzit e Județul Saac.

Hărțile create în Inkscape, prima incluzând elemente din această hartă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s