Prezidentiale 2014: Oradea – Turul 1

First thing’s first: Datele generale despre vot.
PrezentaPrezența la vot a fost la nivelul municipiului Oradea de 48.47%. Se obsevă că la nicelul secțiilor de votare, în general prezența a fost între 40% și 60%, cu două excepții notabile: secția 42 și secțiile 122-123, unde prezența a ajuns la 67%-72%.  Următoarele 2 hărți explică aceste anomalii:

ListeSecția 42 iese în evidență în harta voturilor pe liste speciale. În perimetrul acestei zone se află Universitatea Oradea și căminele aferente, așa că nu e tocmai o anomalie faptul că peste o treime din voturile exprimate aici au fost pe liste.

UrnaSectiile 122-123 sunt în schimb fruntașe la votul cu urna mobilă, explicabil de faptul că în zonă se află Penitenciarul Oradea, unde alegătorii nu se pot deplasa până la secțiile de votare, așa că trebuie să vină muntele la Mahomed.

Voturile la nivelul urbei s-au împărțit după cum urmează:

ChartSă vedem deci Fruntașii:

PrimulCâștigătorul detașat în  Oradea a fost, evident, Klaus Iohannis, luând 138 din 143 secții de vot.  Spun „evident”, deoarece Iohannis Oradea este 1) oraș, 2) în Ardeal și 3) condus de un primar cu cotă mare de popularitate care e în același partid cu el.

Două secții de votare l-au avut ca funtaș pe Kelemen Hunor, ambele în Episcopia Bihor, zonă cu populație maghiară însemnată, iar Victor Ponta a câștigat o secție de vot în Velența-Seleuș, o zonă mărginașă, plus cele două secții din centru cu mulți votanți în pușcărie.
IohannisIohannis pare să fi adunat procente însemnate în zonele mai noi ale Oradiei, multe cu case construite după revoluție (Dealurile, în capăt la Nurăful, Tineretului) de noua „burghezie” sau cu votanți tineri (Universitate).
PontaÎn schimb Victor Ponta a avut rezultate bune în Velența-Calea Clujului, Ioșia, Nufătul I și unele zone din Rogerius, asta pe lângă secțiile 122-123 amintite mai sus. Evident e vorba de cartiere cu populație mai puțin înstărită.

Pe lângă Ponta și Iohannis, al treilea segment relevant de alegătorii orădeni este electoratul maghiar:
KelemenAl treilea clasat, cu 8,73% din sufragii, este candidatul UDMR, Kelemen Hunor, care a avut scor bun în zonele tradiționale: Episcopia Bihor, Podgoria veche și fâșia aceea care începe din parcul Bălcescu (fosta Rhédey), și merge spre nord-est, prin Orașul Nou, zona parcului Petőfi și cartierul Nicolae Iorga de pe deal.
SzilagyiSpre deosebire de alegerile anterioare însă, candidatul UDMR a avut competiție din partea PPMT-ului, prin persoana lui Szilágyi Zsolt, care a scos un scor mai mult decât decent de 3.18%, luând peste un sfert din electoratul maghiar.

Ba mai mult, după cum se vede în harta următoare, în două secții, candidatul PPMT a luat mai multe voturi decât candidatul UDMR.
HuProp

Restul candidaților:

În ceea ce-i privește pe ceilalți, începem cu Monica Macovei. Scor surprinzător de mic la secția arondată Universității, având în vedere scorul bun obținut prin celelalte centre universitare. Probabil tipologia studentului de la Oradea este ușor altfel.

Scor bun obținut în zona centrală (Piața Unirii-Strada Mihai Pavel și parcul Petőfi) și bvd. Dacia.

MacoveiTăriceanu: un scor bun pe strada Spitalului, la Universitate și încă câteva secții de pe bvd Dacia, Ioșia veche și Cantemir.
TariceanuElena Udrea:
UdreaDan Diaconescu are cel mai bun rezultat în Velența-Seleuș-Calea Clujului, un fapt nu tocmai surprinzător având în vedere profilul social al zonei.
DDTVO ultimă hartă al candidaților PRM: Gheorghe Funar și Corneliu Vadim Tudor. Deși Vadim a avut un scor mult mai bum decât Funar, cei doi reprezintă cam același electorat, așa că meritau luați împreună. Zonele cu scor bun par să fie Ioșia și Calea Clujului, pe lângă alte câteva secții aruncate ici-colo.
Vadim FunarRestul candidaților au avut scoruri mult prea mici să merite cartați. Drept încheiere, o hartă a densității voturilor:
DensVezi și: Europarlamentare Oradea.

Hărți create cu QGIS și retușate în Inkscape (titlu, legendă, etc.).

2 thoughts on “Prezidentiale 2014: Oradea – Turul 1”

 1. Buna ziua. Poligoanele sunt trasate ‘cu mana’? Mi se pare o sarcina incomensurabil de cronofaga ca teritoriul arondat sectiilor sa fie desenat ‘cu mana’.

  Like

  1. Buna,

   Da poligoanele au fost trasate cu mâna, în ArchiCAD, pe un suport cadastral existent. A fost într-adevăr o muncă susținută de vreo săptâmână, dar am simțit că merită efortul pentru o acuratețe cât mai mare (cu toate că am subestimat timpul necesat).

   Dacă era vorba de București, aș fi optat și eu pentru varianta cu diagrame voronoi.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s