Maghiarii si suicidul

Suicid Tot Trans
Există, printre maghiari, un mit intitulat „blestemul turanic” care spune că ungurii sunt urmăriți de blestem, ceea ce ar explica, pe lângă frecventele tragedii politice, precum Mohács sau Trianon, și anumite ciudățenii, precum rata de sinucidere atipic de ridicată a Ungariei (locul 7 în lume, în anii ’80 pe locul 1). O formă științifică a „blestemului” este așa numita „ipoteză a suicidului Fino-Ugric”, prin care se stipulează că ar exista un element genetic în rata crescută a  printre anumite populații vorbitoare de limbi Fino-Ugrice.

Urmărind harta ratei de suicid din România, se poate observa că județele cu populație semnificativă de etnie maghiară ies imediat în evidență. Ilfovul este o ușoară anomalie, dar puricând datele din raportul Institutului Național de Medicină Legală, se observă că acolo avem de-a face cu o frecvență crescută a celor care-și iau viața prin intoxicații (38 față de o medie de 4-6 la alte județe), prin electrocutare (10 față de ~1/județ) sau înec (16 față de 2-3 prin alte părți). Dacă luăm doar suicidul prin spânzurare, de departe metoda favorită la noi (2129 din 2721 de sinucideri în 2013), Ilfov revine la o rată „normală”. E clar că în Ilfov e vorba de o situație atipică, legată probabil de caracterul său de periferie a capitalei.

Așa că pentru a vedea cât de bine se corelează proporția maghiarimii cu rata suicidului, am luat județele din Ardeal și județul Bacău (unde locuiesc ceangăii), căci în restul județelor, cu populație maghiară neglijabilă, variațiile s-ar explica, evident, prin alți factori.

Datele privind numărul sinuciderilor și procentul celor de etnie maghiară au fost luate din rapotul  Institutului Național de Medicină Legală, anexa 1, respectiv rezultatele recensământului din 2011. Grafic realizat în Excel și Inkscape.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s